תכנית החמלה היא תכנית התערבות טיפולית-חינוכית להורים עם קשיים בתפקוד ההורי ומיועדת בעיקר להורים הפוגעים בילדיהם פיזית ורגשית. מטרת התכנית היא לשפר את היכולות ההוריות של הורים אלה ועל ידי כך להביא להפסקת מצבי הפגיעה בילדים.
התכנית מבוססת על תכנית החמלה שנוסדה בארה"ב על ידי סטיבן סטוסני (Stosny Steven), פסיכולוג קליני מומחה לתחום האלימות במשפחה. התכנית יובאה לישראל על ידי עמותת בית לכל ילד וקרן שוסטרמן בסוף שנות התשעים של המאה הקודמת ככלי לטיפול בהורים במרכז החירום על שם שוסטרמן בירושלים. בהמשך התכנית התרחבה למרכזי חירום נוספים בארץ, ובהמשך לכך גם למחלקות לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות. התכנית פועלת בהצלחה רבה במשך שנים רבות.
התכנית מבקשת לאפשר למשתתפים לשנות את התנהגותם האלימה והמתעללת להתנהגות חיובית כלפי בני משפחותיהם, ועל ידי כך להפסיק את המקרים של התעללות ופגיעה בילדים או בבני משפחה אחרים. המטרה היא לשפר את ההתקשרות ומערכת היחסים בין ההורה לבין הילד, להביא להעצמה ולשיקום ההורה, לקדם הורות מיטיבה ואחריות הורית, להבטיח את שלומם התפתחותם התקינה ורווחתם של הילדים ולמנוע את הוצאת הילדים מהבית.
התכנית פועלת כסדנא קבוצתית קצרת מועד הנמשכת בין שלושה לארבעה חודשים אחת לשבוע. הסדנאות מונחות על ידי צוות מנחים מיומן ומקצועי. כל סדנא כוללת סדרה של 12-16 מפגשים קבוצתיים. כלי ההתערבות במהלך הסדנא הם חינוכיים וטיפוליים כאחד. בהיבט החינוכי במהלך המפגשים מועבר מידע להורים ביחס לגידול ילדים, התפתחות הילד והורות, בהיבט הטיפולי נעשים תהליכים של עיבוד רגשי עם ההורים. הקורס נושא אופי אימוני וכולל גם תרגול בתוך הקבוצה ומחוצה לה, ובכלל זה מטלות בכתב הניתנות כשיעורי-בית. חצי שעה מכל סדנא מוקדשת לתרגול המתקיים בקבוצות קטנות.